Pages

23 Σεπ 2009

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι

Με τούτα και μ’ εκείνα, πάει και το καλοκαίρι, το ξεχάσαμε.
Λίγο με τα πρωτοβρόχια που αρχίσανε πιο νωρίς απ’ το συνηθισμένο, λίγο οι εκλογές που κι αυτές πρόωρα ήρθανε...
Όχι πως με χαλάει το φθινόπωρο, κάθε άλλο. Αλλά να, με τις παρατεταμένες καλοκαιρίες μπαίναμε πιο γλυκά στην γκριζάδα της καθημερινότητας, κρατούσαμε λίγο από την ουρά των διακοπών, λίγη μυρωδιά από θάλασσα, από ηρεμία, από ζωή.
Γιατί έτσι τα καταφέραμε. Να επιβιώνουμε πενήντα βδομάδες για να ζήσουμε τις δύο. Μπράβο μας! Εντάξει, και οι άλλοι κάνανε ότι περνούσε από το χέρι τους για να μας το επιβάλουνε, αλλά κι εμείς...

Κατά τ’ άλλα, με debate και μποφώρια ταξιδεύουν τα βαπόρια...

10 Σεπ 2009

El pueblo unido jamas sera vencido

Ποιός θυμάται την άλλη 11η Σεπτεμβρίου;

Απόψε θα δούμε πολλά αφιερώματα για τους δίδυμους πύργους. Θα συγκινηθούμε με στιγμιότυπα και ταινίες σχετικές.
Ποιός, όμως θυμάται την παλαιότερη 11η Σεπτεμβρίου; Το 1973, όταν ο στρατός της Χιλής ανέτρεπε με την συνεργασία και καθοδήγηση των Αμερικανών την αριστερή κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Salvador Allende έπεφτε νεκρός στο μέγαρο της Moneda. Το πρώτο, και τελευταίο, πείραμα κοινωνικής αλλαγής με ειρηνικό τρόπο διακόπηκε βίαια. Η Χιλή έμπαινε σε μια κατάμαυρη και ατελείωτη νύχτα. Σε τρία χρόνια θα ερχόταν η σειρά της Αργεντινής.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε; Γιατί, φυσικά, το οφείλουμε στους χιλιάδες νεκρούς, στους βασανισμένους, τους εξαφανισμένους, στα χαμένα όνειρα ενός ολόκληρου λαού. Γιατί η χώρα μας βίωνε ήδη την δική της αμερικανόπνευστη δικτατορία, γιατί κι άλλοι λαοί το βιώσανε νωρίτερα ή αργότερα.

Αλλά και για την ουσία που κρύβεται από πίσω. Μόλις η τάξη και η ηρεμία του νεκροταφείου επιβλήθηκε στην Χιλή, έσπευσαν επί τόπου τα περίφημα Σικάγο μπόυς. Η νεοφιλελεύθερη σχολή των αδελφών Φρίντμαν μπορούσε, επιτέλους, να κάνει τα οικονομικά της πειράματα σε ιδανικές συνθήκες εργαστηρίου. Ή, για να ακριβολογούμε, νεκροτομείου. Τα πειράματα εκείνα, που επαναλήφτηκαν στην Αργεντινή το '76 μόλις επιβλήθηκε η δικτατορία του Βιντέλα, αποδιάρθρωσαν τις οικονομίες των χωρών αυτών και αποδόμησαν τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους συστήματα. Τα πορίσματα αυτών των νεοφιλελεύθερων πειραμάτων αποτελούν σήμερα την επικρατούσα οικονομική άποψη των κυρίαρχων δυνάμεων!!!

Im memoriam...

Víctor Jara "Plegaria a un labrador"